KnottyStory

απλά για να υπάρχουν κάπου όσα σκέφτομαι

Eίσαι και συ ένας τύπος με ΙΨΔ!


Λοιπόν …ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα..Επιστημονικά… Η περίπτωση που εξετάζουμε είναι αυτή του Μεγάλου φαντάσματος που επιμένει να στοιχείωνει το παρόν και το προσεχές μέλλον μας. Είναι η εμμονή ή μήπως έμμονη ιδέα – σκέψη για κάτι που δεν υφίσταται ή κάτι που δεν είναι – αποδεδειγμένα – αυτό που πιστέυαμε ότι θ α είναι. Η σκέψη εντοπίζεται σε πρόσωπο συγκεκριμένο και η ψυχαναγκαστική πράξη ορίζεται στην ξεροκέφαλη θετική στάση απέναντι στην «κατρακύλα»…επιστημονικά μιλώντας πάντα.

Ο φίλος google μου είπε, ότι :

«Οι έμμονες ιδέες είναι ενοχλητικές ιδέες, σκέψεις και εικόνες που μας επιβάλλονται και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε ούτε να απαλλαγούμε από αυτές με τη δύναμη της θέλησής μας.
Οι ιδέες αυτές παρεμβάλλονται στη σκέψη μας, δεν έχουν πραγματικό νόημα και συνοδεύονται από ….(εντονα) συναισθήματα …»

Αν η έμμονη ιδέα, ισούται με την έμμονη σκέψη, τότε μένει να δούμε αν αποτελείται από τα χαρακτηριστικά. Είναι ενοχλητική; Οκ, σπάνια εώς ποτέ…Συνήθως είναι λίγο ευχάριστη με μία δόση αναπόλησης και λίγο χαμόγελο. Ναι, συνοδεύεται από εικόνες που δε μπορούμε να διώξουμε ούτε να απαλλαγούμε απο αυτές με την δύναμη της θέλησης μας – η οποία είναι σίγουρα άκρως υποκειμενική, ίσως κάποιος άλλος να μπορούσε δηλαδή – και τέλος, ναι….οι ιδέες  ή η εικόνα του προσώπου αυτού, παρεμβάλλεται  στην σκέψη μας,  στην καθημερινότητα μας και συνοδεύεονται από ένα σφίξιμο στο στομάχι, ας πούμε εμπιστευτικά, από ένα έντονο συναίσθημα.

«Η ψυχαναγκαστική πράξη είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά – μια τελετουργική πράξη – που αισθανόμαστε την παρόρμηση να κάνουμε και δεν έχουμε τη δύναμη να αποφύγουμε. Συχνά η ψυχαναγκαστική πράξη είναι συνέπεια των έμμονων ιδεών. Είναι μια προσπάθεια να ανακουφιστούμε ή να απαλλαγούμε από την πίεση των έμμονων ιδεών κάνοντας κάτι που πιστεύουμε ότι θα τις μειώσει ή θα τις εξαλείψει. Οι ψυχαναγκαστικές πράξεις δεν προσφέρουν ικανοποίηση, απλά σταματούν την αίσθηση του άγχους το οποίο αυξάνεται αν δεν εκτελέσουμε την πράξη…»

Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά σίγουρα, με χαρακτηριστική τελετουργία ντυσίματος και άλλων γυναικείων ιεροτελεστιών. Όσο για παρόρμηση, δε το συζητώ.  Είναι αναπόφευκτη η επικείμενη πράξη, είτε είναι να σηκώσεις το κουλό σου και να τηλεφωνήσεις είτε είναι να συναντήσεις την εμμονή σου κατάμουτρα. Πιστεύεις ότι ίσως, αυτή να ναι η ύστατη φορά, που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από αυτό το βάσανο ‘η εστω θα μειώσει την συχνότητα των έμμονων σκέψεων που σε κυριεύουν τα βράδια ή τα πρωινά. Ξέρεις ότι δε θα πάρεις ικανοποίηση, αλλά θα «πεθάνεις» αν δεν «εκτελέσεις» αυτή την παρορμητική σου απόφαση να επαναλάβεις ξανά , μία ακόμα φορά αυτό το καταστροφικό σενάριο.

Σύμφωνα με τον Dr. Google όλα αυτά συντελούν την λεγόμενη  «Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. ΙΨΔ» . Ναι ναι …..και κάποια από τα χαρακτηριστικά της , που ταιριάζουν μια χαρά στα παραπάνω είναι :

 • Τελειομανία
 • Ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια.
 • Επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα και ανυπομονησία.
 • Υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό και τους άλλους.
 • Άσκηση αυστηρής κριτικής στον εαυτό ή τους άλλους όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.
 • Δυσκολία κατανόησης της διαφορετικότητας. Δυσκολία αλλαγής των προσωπικών πεποιθήσεων μέσα από την επικοινωνία.
 • Απροθυμία να επιτρέπει στους άλλους να παίρνουν πρωτοβουλίες.
 • Δυσκολία να αναθέσει στους άλλους κάποιο καθήκον ή εργασία εκτός και αν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ακολουθήσουν με ακρίβεια τον δικό του τρόπο.
 • Έλλειψη ανεκτικότητας και ελαστικότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις.
 • Έντονο πείσμα και τάσεις κυριαρχίας πάνω στους άλλους.
 • Υπολανθάνουσα και συγκαλυμμένη βίωση, θυμού και οργής για όσους και όσα δεν είναι όπως θα έπρεπε.
 • Υπερβολική αφοσίωση στην εργασία.
 • Δυσκολία βίωσης και έκφρασης των έντονων συγκινήσεων.
 • Αναγωγή των συναισθημάτων στο νοητικό επίπεδο και διανοητική επεξεργασία των εμπειριών.
 • Αδυναμία χαλάρωσης.
 • Αίσθημα πίεσης του χρόνου. Ανάγκη ακρίβειας στα ραντεβού.
 • Άσκηση πιεστικού ελέγχου στον εαυτό, τους άλλους και τις περιστάσεις.

Αν και συ σκοράρεις σε όλα αυτά τα παραπάνω,και η εμμονή σου είναι ζωντανό πρόσωπο, τότε είσαι και συ ένας τύπος με ΙΨΔ που θα ταλαιπωρήσε ατέρμονα με κυκλικές διαδρομές που πάντα θα οδηγούν στον ίδιο σταθμό. Η θεραπεία,  θέλει μελέτη και βίωματικη εμπειρία…οπότε σύντομα, μετά από ένα μάτσο ακόμα παρορμήσεις θα έχουμε σαφείς προτεινόμενες λύσεις ή πολλές αναπάντητες κλήσεις. J

Από ένα διαταραγμένο μυαλό, βγάζεις τελικά τις πιο παράξενα όμορφες σκέψεις.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s