KnottyStory

απλά για να υπάρχουν κάπου όσα σκέφτομαι

Μικρές κατσαρίδες της κουζίνας


Roachsquish_zpsc3416fc3

 

Σήμερα το πρωί το Κατερινιώ με πήρε από τα μούτρα σχεδόν μόλις μπήκα στο γραφείο. Μετράει εικοσιπέντε χειμώνες πίσω της και μόλις πρόσφατα μυρίστηκε μια απειλή στον αέρα. Έκατσε τις προάλλες λέει στην κουζίνα της με ένα νες και τσιγάρα κι ξάφνου έκανε σκέψεις κακές για ένα δυσοίωνο μέλλον.  Έκανε λεει σκέψεις για το πώς κι αν αλλάζει η ζωή όταν παντρεύεσαι/σοβαρεύεσαι/δεσμεύεσαι ή ό,τι άλλο ρήμα παθητικής κατάληξης μπορεί να φορεθεί πάνω σου.

Το Κατερινιώ αναρωτήθηκε τις προάλλες ποιος να είναι ο λόγος που όλες αυτές, οι κοπέλες, οι γκόμενες, οι γυναίκες, οι μανάδες κι ερωμένες, που τις συναντά σε εταιρικές κουζίνες, σε βαγόνια, σε γυμναστήρια και σε μοδάτα καφέ,  μιλούν τελικά μόνο για συνταγές, πάνες μωρών και χρώματα σκιών.

Αναρωτήθηκε πού χάθηκε ο εαυτός τους στην διαδρομή προς “κοινωνική αποκατάσταση” κι από το φιλόδοξο α’ ενικό περάσαν σε ένα αδύναμο α’ πληθυντικό, γεμάτο ανία και ρουτίνα.

Είναι μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στα προσώπα της γραμματικής σύνταξης Κατερινιώ μου. Το σκέτο «εγώ» κρύβει εγωισμό μα κι αυτοπεποίηθηση ενώ το σκέτο «εμείς» εμπερικλείει αγάπη αλλά και μία δόση χαμένων επιδιώξεων.

Αυτό που είπα στο Κατερινιώ είναι ότι το έχει μεταφράσει μάλλον λάθος το έργο αυτό. Όλες αυτές οι υπάρξεις που μιλούν μόνο για αναλογίες κανέλλας και κύμινου και περιγράφουν διεξοδικά την ρουτίνα του σπιτιού τους στις φίλες τους, δεν έχασαν τίποτα ούτε άλλαξαν τίποτα.

Καμία μεταμόρφωση και καμία κατάντια δεν έχει πέσει στο κεφάλακι τους. Έτσι ήταν Κατερινιώ μου από την αρχή της πρώτης καύλας τους. Άδειες από προσωπικές δημιουργίες. Άνθρωποι γένους θηλυκού, χωρίς χόμπι, χωρίς τέχνη, χωρίς ανησυχία . Και έτσι ο άνθρωπος γίνεται λιγότερος. Κι αν με πεις τώρα στριμμένη, θα το δεχθώ και θα το βάλω και στο βιογραφικό μου.

Αν δεν έχεις κάτι να δημιουργείς, τότε η μόνη σου δημιουργία είναι προφανώς τα κεφτεδάκια. Κι όταν βαρεθείς και αυτό «δημιουργείς» ένα παιδί και πιστεύεις ότι πλήρωσες το τίμημα της ύπαρξης σου. Πέρα από το θαύμα της ζωής όμως, που μπορείς να το καταφέρεις εκ γενετής και εξ’ανατομίας κι όχι λόγω προσωπικών επιτεύξεων,  τί άλλο κατάφερες να κάνεις στη ζωή, μικρή κατσαρίδα της κουζίνας;

Κατσαρίδες είναι σχεδόν όλες τους. Ξανθές, κοκκινωπές ή σκούρες, λεπτές η τροφαντές όλες ίδιες. Θα επιβιώσουν περισσότερο από όλες μας αφού δύσκολα θα πληγωθούν και εύκολα θα αναπαραχθούν. Όταν τις βλέπω Κατερινιώ να τις πατήσω δε τολμώ, αλλά από αηδία αλλάζω δωμάτιο.

Τώρα που τις είδες και εσύ, δεν έχεις λόγο να φοβάσαι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s